Dodijeljene nagrade 2007.

  • u kategoriji javnog sektora - Zagrebački Holding d.o.o.
  • u kategoriji malih i srednjih poduzeća - proizvodni obrt AB dizajn
  • u kategoriji velikih poduzeća - DM – Drogerie Markt d.o.o.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana za osobe s invaliditetom u petak, 30. studenog, je u KD Vatroslav Lisinski održana svečana dodjela Nagrade za "Poslodavca godine za osobe s invaliditetom", koju su pokrenuli MojPosao i UNDP.

Nagrada za "Poslodavca godine za osobe s invaliditetom", koja je održana po prvi puta, pokrenuta je s ciljem isticanja poslodavaca sa pozitivnim praksama i iskustvima u zapošljavanju osoba s invaliditetom, a u sklopu manifestacije održan je i okrugli stol na temu "Značaj poslodavaca u zapošljavanju osoba s invaliditetom".

Tom je prigodom direktor Grupe SELECTIO u sklopu koje je i website MojPosao Nenad Bakić uručio posebno priznanje Gradu Zagrebu za promicanje i provedbu dobrih praksi zapošljavanja osoba s invaliditetom i potporu projektu te istaknuo da je osobe s invaliditetom potrebno zaposliti, a da je ova Nagrada još jedan korak prema njihovom integriranju na tržište rada kao jednako vrijednim posloprimcima.

U raspravi na okruglom stolu o značaju poslodavaca Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Zvonimir Šostar kazao je da je potreba svakog čovjeka posao kojim će si moći osigurati mjesto za život. Najavio je i nove poticajne mjere u zapošljavanju koje će osobama s invaliditetom omogućiti jednake šanse pri zapošljavanju.

Zamjenik Stalnog predstavnika UNDP-a u Hrvatskoj Alessandro Fracassetti istaknuo je kako je osnovna ideja nagrade potaknuti poslodavce na uvođenje inovativnih praksi koje omogućavaju zaposlenicima s invaliditetom da maksimalno iskoriste svoje vještine i intelektualne potencijale.

Fracassetti je naveo zabrinjavajuće podatke istraživanja koji pokazuju da je čak 74% osoba s invaliditetom nezaposleno duže od 3 godine te da je suosjećanje poslodavaca presudno za njihovo zaposlenje, iako istraživanja pokazuju da su to radnici koji precizno i odgovorno obavljaju svoj posao.

Oskar Benedikt iz Europske komisije predstavo je četiri glavne točke koje su prihvaćene u Europskoj uniji a odnose se na poticanje vlade za donošenje mjera koje olakšavaju zapošljavanje osoba s invaliditetom, poticanje zemalja da uče iz dobrih primjera jedne od drugih, podizanja svijesti kroz sve veći broj inicijativa te dodjeljivanje novčanih sredstava.

Damira Benc iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom istaknula je kako unatoč nizu subvencija pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, zanemariv broj poslodavac to i čini, što je pripisala nedovoljnoj informiranosti i nedovoljno razvijenom osjetljivosti za potencijale osoba s invaliditetom.

Inače, kandidate za nagradu izabrao je Selekcijski odbor čiji su članovi i članice predstavnici/e Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, website-a MojPosao, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Grada Zagreba, Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida i Udruge za promicanje inkluzije.

Selekcijski odbor je procijenio prijave 21 poslodavca, a finalisti (su dodatno intervjuirani s ciljem utvrđivanja praksi što upućuju na dodatni doprinos stvaranju kvalitetnog radnog okruženja u kojem radnici s invaliditetom doprinose učinkovitosti i uspjehu rada jednako kao i drugi kvalificirani zaposlenici.

Nagrade je izradila gluhoslijepa akademska kiparica Sanja Fališevac, a u kategoriji velikih privatnih tvrtki dodijelio ju je Stalni predstavnik Programa Ujedinjenih naroda za razvoj, Yuri Afanasiev.

U kategoriji malih i srednjih tvrtki nagradu je dodijelio šef Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj Vincent Degert, a u kategoriji poslodavac iz javnog sektora nagradu je dodila ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ankica Paun Jarallah. (A.T.)