• u kategoriji javnog sektora - Srednja strukovna škola Varaždin
  • u kategoriji malih i srednjih poduzeća - Zdravstvena ustanova Zlatne ruke
  • u kategoriji velikih poduzeća - Zvijezda d.d.

Danas su u Zagrebu, već treću godinu za redom, dodijeljene nagrade za Poslodavca godine za osobe s invaliditetom u 2009. godini. U kategoriji javnih poduzeća, nagradu je osvojila Srednja strukovna škola iz Varaždina, dok je u kategoriji malih i srednjih poduzeća, nagradu osvojila zdravstvena ustanova Zlatne ruke iz Pule, a u kategoriji velikih poduzeća, tvrtka Zvijezda d.d. iz Zagreba.

U ime dobitnika, nagrade su preuzeli Dražen Koščak, ravnatelj varaždinske Srednje strukovne škole, Vesna Plavšić, direktorica "Zlatnih ruku" iz Pule te Igor Kodžoman, direktor tvrtke Zvijezda d.d.

Prilikom preuzimanja nagrade, Dražen Koščak je ustvrdio kako "zapošljavanje osoba s invaliditetom prije svega ovisi o gospodarskim kretanjima u zemlji i prilikama za zapošljavanje - novim radnim mjestima. Otvaranjem Zaštitne radionice pri Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, prije nepune tri godine, realiziran je projekt Varaždinske županije, a to je Zapošljavanje osoba s invaliditetom i njihovo ravnopravno uključivanje u svijet rada. Ona je uspješan primjer usklađenosti i suradnje državnih, županijskih i lokalnih tijela na unaprjeđenju socijalnog uključivanja osoba s invaliditetom. Zaštitna radionica broji 17 zaposlenih i u njoj su svoje mjesto pronašle osobe s raznim vrstama invaliditeta. Zajedničkim snagama i radom, ne samo da razvijaju i promiču prava osoba s invaliditetom, nego ostvaruju pravo na samostalan i dostojanstven život. Osobe s invaliditetom najčešće su nezaposlene više godina, a dobiti posao za njih najčešće znači osigurati si životnu egzistenciju", upozorio je Koščak.

"Nagrađeni poslodavci istaknuli su se u društvenoj osviještenosti, ali sto je još važnije povezali su zapošljavanje osoba s invaliditetom s poslovnim planom i gledaju na svoje zaposlenike u poslovnom kontekstu, a ne samo kao vid pomoći", istaknuo je na dodjeli Igor Žonja, predsjednik Uprave portala MojPosao.

Žonja je pozitivnim istaknuo činjenicu da je u lipnju 2007., tek 30-ak oglasa za posao nosilo ikonicu koja kazuje da se za navedeno radno mjestu mogu otvoreno natjecati i osobe s invaliditetom, dok je na kraju 2007., na portalu bilo objavljeno čak 400 takvih natječaja.

"Na kraju 2008. imali smo oko 700 oglasa s ikonicama. U prvih 10 mjeseci ove godine, kad je gospodarska kriza zahvatila tržište rada, imamo oko 120 oglasa s ikonicom, što je naravno malo, ali pokazuje da su poslodavci pronašli interes i poslovne koristi u zapošljavanju osobe s invaliditetom", zaključio je Žonja.