Dodijeljene nagrade 2013.

Zagreb, 08. srpnja 2014. - Danas je u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, pod pokroviteljstvom Ministarstva rada i mirovinskog sustava, održana svečana dodjela Nagrade ključnarazlika – nagrada za raznolikost ljudskih potencijala.

Nagrade su dodijeljene u 4 kategorije, a dobitnici su kako slijedi:

  • PLIVA Hrvatska d.o.o. osvojila je Nagradu u kategoriji opće ravnopravnosti odnosno poticanju raznolikosti zaposlenih,
  • ACT Konto d.o.o., osvojio je nagradu u kategoriji ravnopravnosti osoba s invaliditetom
  • Ernst & Young d.o.o., osvojio je Nagradu u kategoriji ravnopravnosti spolova,
  • CIKLOPEA d.o.o. osvojila je nagradu u kategoriji dobne ravnopravnosti.

Dodjelu nagrada otvorio je ministar rada i mirovinskog sustava, Mirando Mrsić, koji je istaknuo da su tijekom 2013. godine zaposlene 1744 osobe s invaliditetom, što je najviše do sada u jednoj godini.

„Ponekad smo suočeni s predrasudama da netko ne može nešto napraviti – ono što je jedino sigurno je da pojedincu uvijek treba dati priliku da dokaže kako može napraviti sve isto kao i oni koji tu razliku nemaju“, istaknuo je Mrsić te dodao kako unutar društveno odgovorne poslovne politike treba svakodnevno promovirati i ravnopravnost žena.

Ministar se osvrnuo i na mjere zapošljavanja te istaknuo da je kroz mjeru zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa zaposleno 18.000 mladih od kojih je oko 60% nakon godine dana dobilo stalni posao. Također je napomenuo da je u prvih šest mjeseci ove godine kroz samozapošljavanje u vlastiti posao krenulo 2540 osoba, dok je u kategoriji dugotrajno nezaposlenih u prvih šest mjeseci ove godine zaposleno 350 osoba. To su male brojke, ali u pitanju su poslodavci kojima također treba odati priznanje jer i oni čine ključnu razliku, zaključio je Mrsić.

Nagrade su preuzeli Jasmina Petrović Mayer, rukovoditeljica zapošljavanja i HR projekata iz tvrtke PLIVA Hrvatska d.o.o., Martina Hlebec, suvlasnica i zaposlenica tvrtke ACT Konto d.o.o., Berislav Horvat, Country Managing Partner iz Ernst & Young d.o.o. te Sandra Stojak, osnivačica i izvršna direktorica tvrtke CIKLOPEA d.o.o.

Gđa. Lidija Hrastić-Novak, dr. med. privremena ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom održala je prezentaciju noviteta koje donosi Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, prvenstveno kvotnu obavezu za poslodavce te na koje sve različite načine poslodavci mogu zadovoljiti tu obavezu. Nadalje istaknute su naknade koje poslodavac mora platiti ukoliko ne ispunjava kvotu, ali i financijske nagrade koje poslodavci mogu ostvariti ukoliko premašuju kvotu. Gđa. Višnja Ljubičić, dipl. iur. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova predstavila je istraživanje „Rodna uravnoteženost na upravljačkim razinama“ koje je njen ured nedavno proveo. Uspoređujući s rezultatima istraživanja iz 2011. godine, ovo istraživanje je ukazalo na napredak po pitanju zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama, kao i na pozicijama članova upravnih i nadzornih odbora kao i predsjedavajućih pozicija. No i dalje ta dinamika nije dovoljno brza kako bi se uhvatio korak s razvijenijim zemljama EU.

Nagrada ključnarazlika provodi se treću godinu zaredom, a cilj joj je prepoznati i promovirati poslodavce koji svojim kvalitetnim praksama potiču raznolikost u radnom okruženju i bore se protiv diskriminacije.

Nositelji projekta Nagrade ključnarazlika su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Institut za razvoj tržišta rada, portal MojPosao, Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Kontakti za medijske upite:

Institut za razvoj tržišta rada, Boža Alajbeg Malčić, koordinatorica projekta, tel: 01 6065 258, e-mail: boza.alajbeg.malcic@irtr.hr